Skip To Main Content

L’importància de l’educació emocional

L’importància de l’educació emocional

En els últims temps se li ha donat més rellevància a la salut mental en la societat, encara que queda un gran camí per recórrer. Saber interpretar les nostres emocions, ser capaces d’identificar-les i tenir les eines necessàries per a cuidar-nos ha de ser vital, alguna cosa que s’ha posat especialment de manifest amb l’inici de la pandèmia. Segons un estudi dut a terme per l’OMS, s’estima que un de cada cinc nens, nenes i adolescents sofreix de problemes de desenvolupament, emocionals o de comportament. Les recerques demostren que el 50% dels afers de salut mental dels adults comencen abans dels quinze anys i el 75% abans dels divuit anys. Per a això s’ha de començar amb una bona educació emocional des d’una primerenca edat, no sols les famílies han de ser responsables en la criança dels seus fills; sinó que també l’escola és un entorn idoni en el qual establir les seves bases. Les aules de les escoles han de ser un dels llocs fonamentals on els alumnes puguin aprendre a gestionar la dimensió emocional, i el desenvolupament de les habilitats socioemocionals ha de tenir un paper essencial tant en l’àmbit personal com en l’àmbit d’aula.

Existeixen diferents maneres d’adquirir el coneixement per a poder treballar les emocions, i poder transmetre’l de la millor manera possible als nens, siguin els nostres alumnes o els nostres fills. Des de l’escola hem de proporcionar les eines necessàries perquè, a través de diverses activitats, com poden ser jocs, tinguem l’oportunitat d’establir un diàleg amb els alumnes i que ells puguin obtenir la capacitat autònoma de poder expressar-se amb un llenguatge que els permeti definir els seus sentiments i emocions i els sigui valuós per a poder aplicar-ho en les seves relacions. Des del curs 2020/2021, en l’etapa de secundària, hem dipositat la confiança en la fundació SEER, entitat de referència en aquest àmbit. L’equip SEER adapta aquests tallers a les necessitats de cada grup, ja que prèviament es posen en contacte amb el centre per a saber quines són les necessitats específiques que treballar la intel·ligència emocional en cada grup. Els objectius d’aquestes activitats són afavorir la consciència de les mateixes emocions i les dels altres, i proporcionar eines per a facilitar el benestar propi i el del grup a través de la gestió de les emocions que causen malestar i la potenciació de les emocions de benestar. En aquesta ocasió hem actuat en diversos àmbits, els quals han estat l’adaptació a la nova etapa de secundària, identificació i acció contra el bullying, la resolució de conflictes i la gestió de la frustració per a afavorir la seva autoestima.

Part del professorat hem estat testimoni d’aquests tallers i podem assegurar que els alumnes mostren un gran interès en els temes que se’ls presenten, i es beneficien dels recursos que se’ls faciliten. Ens sembla que l’organització regular i freqüent d’aquesta mena de tallers ha de ser un element crucial del pla tutorial de l’escola, que repercutirà en un major benestar dels nostres estudiants, a escala de definició de valors en la seva educació emocional.

Aquest és un dels nostres primers passos perquè l’educació emocional prengui la importància que es mereix en la nostra comunitat dins del projecte del “wellbeing” del nostre centre. El benestar no sols ha de ser físic, sinó també emocional per a poder enfrontar-nos als nous desafiaments que la societat ens pot brindar en el futur. 

 

Gina Llamusí
Professora d’anglès – coordinadora secundaria

¿Te ha gustado este artículo?

Ahora puedes conocer nuestro proyecto educativo reservando una visita con la responsable de admisiones y haciéndole todas las preguntas que quieras. 

Reserva tu visita personalizada

Suscríbete a la Newsletter

Últimas Publicaciones

No post to display.